Stichting Sphoek
Maanvlinderlaan 5
5641 CE EINDHOVEN
E-mail: info@sphoek.com
Bankgegevens Sphoek :
NL40 INGB 0005 232838
BIC: ING BNL 2A
KvK Alphen aan den Rijn: nr. 27314430
RSIN nummer 819120625
UBN nummer 6523275
EG nummer 320960
NVWA 8488379
Erlichia wordt verspreid door een beet van een teek. Het is een bacterieachtig organisme dat zich vermeerdert en de witte bloedlichaampjes aantast. De teek die Erlichia overbrengt wordt regelmatig gesignaleerd in het middelandse zee gebied.
Bij een besmetting kunnen 5 tot 21 dagen later de symptomen zichtbaar worden:
koorts
sloomheid
rillingen
gebrek aan eetlust
bloedarmoede
gezwollen lymfeklieren
pijnlijke spieren en gewrichten
neusbloedingen
bloed in de urine
rug en nekpijn
ooginfecties
toevallen
ademhalingsproblemen
hartproblemen
Veel overeenkomsten kunnen getoond worden met Babesiose en Leishmaniose en soms ook wordt een combinatie gezien. De ziekte kan aangetoond worden door een bloedanalyse.
Verhoogde activiteit van de lever, een laag aantal witte bloedcellen en een laag aantal bloedplaatjes zijn aanwijzingen. Wanneer er antistoffen aanwezig zijn, is de hond in elk geval met de ziekteverwekker in aanraking geweest. Ehrlichiose, wanneer het vroeg ontdekt wordt is goed te behandelen met antibiotica.
Doxycyline is het middel van eerste keus en moet minimaal 3 weken maar soms ook wel enkele maanden gegeven worden.
Vooruitzichten voor een hond met Ehrlichiose.Indien op tijd gediagnosticeerd en behandeld dan zijn de vooruitzichten op zich prima.
Bij veel te late diagnostiek kan het een dodelijke afloop hebben zijn vaak een dodelijke afloop of krijgt een chronisch verloop.
Een enkele keer wordt de ziekte chronisch en zien we hele vage klachten; "de hond doet het niet goed, lijkt niet helemaal de oude meer". Bij situaties van weerstandsvermindering (stress, ziekte, ouderdom) kan de ziekte opnieuw de kop opsteken. Ook medicijngebruik (vooral Prednison!) kan de ziekte opnieuw doen opleven.
Op onderstaande video uitleg voor de vrijwilligers van het asiel