Angstige honden

Hoe kun je voorkomen dat je hond ontsnapt:Denk nooit dat het alleen een ander overkomt

Zorg dat de halsband (van goede kwaliteit) zo strak zit dat deze nooit over de kop van de hond kan schieten!! Veel mensen hebben de banden  te los. Je moet er twee vingers tussen kunnen steken en meer ruimte niet..

Voor angstige honden wordt een anti escape tuig aanbevolen (ook te bestellen bij SPHOEK). Deze tuigjes hebben twee banden om de romp.  Een band loopt onder de borst en de andere bij de taille. Omdat de taille altijd smaller is dan de borst kunnen honden zich hier niet uit trekken (de tailleband kan niet over de romp).

* zorg dat uw tuin volledig is afgesloten, zodat uw hond niet onder of over de schutting kan komen en laat hem de eerste tijd absoluut niet alleen in de tuin.

er ontsnappen jaarlijks heel wat honden uit tuinen.


* Mocht u een herplaatser of een hond uit het buitenland hebben, dan adviseren wij om zeker in het begin dubbel aan te lijnen. Dit houdt in: een halsband met riem en ook aan het tuig een riem. Een kunt u vastmaken aan uw broek of om uw middel vastbinden en de ander gewoon in uw hand.


* Werk met een soort “sluissysteem”. Mocht er een tussendeur zijn, sluit dan deze eerst voordat u de voordeur opent. Dit voorkomt dat uw hond weg kan schieten als er visite bijvoorbeeld binnenkomt of weggaat. Een ander alternatief is dat u een reserve riem ergens aan vast maakt en daaraan de hond tijdelijk "parkeert" wanneer de buitendeur open of dicht gaat.


* Vervoer uw hond in de auto in een bench/reiskennel. Mocht u deze niet hebben, zet uw hond aangelijnd vast in de auto. Controleer bij openmaken deur/achterklep wel altijd of de hond nog vast zit.


* Zet uw hond nooit vastgebonden bij een winkel om vervolgens zelf de winkel in te gaan voor een boodschap.


* Zelfs een niet angstige hond kan schrikken van bijvoorbeeld een luchtballon, onweer, jagersschoten of een drone.


* Laat uw hond bij voorkeur alleen loslopen in bijvoorbeeld een afgesloten losloopplek, zeker als uw hond al wat angstig is. Denk eraan dat heel veel honden over een hek kunnen springen....


* Laat in de weken rond Oud & Nieuw uw hond enkel aangelijnd uit, zelfs als u in het bos of duingebied loopt. De vuurwerkknallen zijn ver te horen en ook in bos- en duingebied te horen.


* Rolriemen raden wij af. Deze wordt snel uit de hand getrokken en dan gaat de hond er vandoor met de klapperende rolriem achter zich aan. Hierdoor blijven ze rennen. Deze riemen worden overigens vaak geleverd met een riempje dat  u aan de rolriem en om uw pols kunt bevestigen dat geeft wel meer zekerheid. Vooralsnog gaat het vaak mis met deze riemen.


* Koop een GPS honden tracksysteem voor aan de halsband. Zo kunt u altijd uw hond lokaliseren, mocht hij/zij weglopen. Voorbeeld: via de volgende site: www.tractive.com


* Laat geen deuren en/of ramen open (al lijkt de kier nog zo klein) waar de hond alsnog door kan ontsnappen.

Nu heeft u zelf gedaan wat u kunt om te voorkomen dat uw hond wegloopt, maar helaas is uw hond toch vermist geraakt. Wat kunt u direct doen?


* Meld de vermissing ook bij de dierenambulance(s) en bij het dierenasiel(s) in uw regio.

* Meld uw hond aan op Amivedi en op https://mijndieriszoek.dierenbescherming.nl/

* Als uw hond vlakbij een landsgrens vermist is, meld de vermissing dan ook bij de instanties in dat aangrenzende land. Voor Duitsland is dit TASSO e.V..

* Mocht uw hond uit het buitenland komen of uit het asiel, meld de vermissing dan ook bij de stichting of asiel.

* Meld uw hond bij ons aan via www.wioa.nl of www.waarisonzeangel.nl.Zodra u aanmelding is ontvangen, zullen wij uw hond online plaatsen. Wij hebben per provincie zoekteams welke bestaan uit vrijwilligers, zij ondersteunen u graag gedurende de vermissing.

* Meld ook bij andere Facebookpagina’s voor vermiste honden aan, bijvoorbeeld bij: Vzw LOSTDogzzz BE/NL of Ginger Animal Alert

* Kijk of de gegevens van de chip up-to-date zijn en zet de chip op vermist! Mocht u niet weten waar u de chip geregistreerd heeft, dan kunt u dit nakijken op www.chipnummer.nl.

* Hang zoveel mogelijk flyers op. Een flyer kunt u al heel simpel via een word document maken. Een grote foto, naam van de hond en uw telefoonnummer vermelden op de flyer. U kunt ook uw flyer maken of laten maken via www.wioa.nl. Zonder flyers komen er ook weinig tot geen zichtmeldingen binnen.

* Leg een recent gedragen kledingstuk op de plaats van vermissing.

* Mocht uw auto op de plaats van vermissing staan, probeer deze dan niet te verplaatsen. Een hond keert vaak terug naar de plaats van vermissing en herkent uw auto.

* Indien nodig kunt u onze pagina benaderen voor een vangkooi, een wildcamera of evt een speurhond. Doe iets met lucht van uw hond in een afgesloten zak, voor het geval u een speurhond nodig heeft.

* Kijk ook vooral goed bij water! Honden moeten naar het water om te drinken. Hierbij kunnen ze bijv. in het riet vast komen te zitten en vaak zijn waterkanten te steil om eruit te kunnen komen.

* Mocht u een vermoeden hebben in welke gebied uw hond is, kunt u ook een voerplek maken.

* Mocht uw hond gevonden zijn, meld dit dan bij ons en bij de overige instanties waarbij uw hond als vermist gemeld stond.

Hou er rekening mee dat een vermiste hond overgaat in de welbekende "wildmodus" om te kunnen overleven. Hoe snel een hond hierin overgaat, verschilt per hond. In de regel zal een hond uit het buitenland sneller in deze overlevingsmodus overgaan. Gelukkig is dit wel omkeerbaar zodra de hond gevangen is, zal hij weer de "gewone huishond" worden. Ook dit is bij de ene hond sneller dan bij de andere hond.

Vermiste honden kunnen veel kilometers afleggen tot ze in ,een voor hun gunstig, gebied zijn en daar blijven of ze keren uiteindelijk terug bij de plaats van vermissing. De ene vermiste hond blijft dichtbij de plek van vermissing, de ander trekt verder weg. Ook dit verschilt per hond en is niet gebonden aan het feit of een hond uit het buitenland komt of van "eigen bodem" is.

Gaat uw hond uit logeren ivm vakantie? Geef dan bovenstaande adviezen ook aan uw opvangadres door. Uw hond zal bij een opvangadres (hoe vertrouwd het adres ook is) altijd anders reageren dan thuis.

Wij hopen dat wij met bovenstaande informatie een bijdrage kunnen leveren om het aantal vermissingen terug te dringen.


Stichting Sphoek

Maanvlinderlaan 5

5641 CE EINDHOVEN

 

E-mail: info@sphoek.com

 

Bankgegevens Sphoek :


NL40  INGB  0005 232838

BIC:  ING BNL 2A


KvK Alphen aan den Rijn: nr. 27314430

RSIN nummer 819120625

UBN nummer  6523275

EG nummer 320960

Wanneer u doneert via deze ONLINE DONEREN App moeten wij daarover een bepaald percentage afstaan. 


Wanneer u rechtstreeks via ons rekeningnummer doneert komt het volledige bedrag op rekening van SPHOEK

NL40  INGB  0005 232838

BIC:  ING BNL 2A