Stichting Sphoek
Maanvlinderlaan 5
5641 CE EINDHOVEN
E-mail: info@sphoek.com
Bankgegevens Sphoek :
NL40 INGB 0005 232838
BIC: ING BNL 2A
KvK Alphen aan den Rijn: nr. 27314430
RSIN nummer 819120625
UBN nummer 6523275
EG nummer 320960
NVWA 8488379
Op onderstaande video uitleg voor de vrijwilligers van het asiel
Net als alle honden kunnen ook onze honden iets onder de leden hebben wat niet meteen zichtbaar is. De kans op erfelijke ziektes is bij een Spaanse asielhond vaak een stuk kleiner omdat het grootste deel van de honden die wij bemiddelen kruisingen betreft deze zijn toch vaak wat sterker.
Loop ik (of mijn gezin) gevaar op een besmettelijke ziekte via mijn hond.
In principe niet meer of minder dan bij een “Nederlandse” hond. Er is ons niets bekend dat één van de vele vrijwilligers in de asielen waar wij mee samenwerken besmet is geraakt met wat voor ziekte dan ook. Alle vrijwilligers bezoeken regelmatig de asielen met hun familieleden waaronder kinderen, kleinkinderen, neefjes of nichtjes.
Wanneer buitenlandse honden gevaarlijk zouden zijn voor uw gezondheid dan zou dat betekenen dat u uw leven in de waagschaal stelt wanneer u op uw buitenlandse vakantie gezellig wat drinkt op een terrasje?
Buitenlandse honden komen daar namelijk veelvuldig voor......
Over het algemeen niet, meestal zijn ze heel dankbaar en niet verwend. Natuurlijk verschilt dat per hond. Wij hebben hier heel veel te maken met voormalige huishonden die in een gezin hebben gewoond en afgedankt werden. Het is een fabel dat alle honden mishandeld werden, hoewel dat ook voorkomt. In principe bemiddelen wij honden die goed te plaatsen zijn, de bedoeling is dat u blij bent met de hond en de hond met u. Een hond die als pup goed gesocialiseerd werd kan nadat deze mishandeld werd toch nog een hele leuke gezellige hond worden.
In Spanje is een hond vaak een wegwerpartikel. De liefste honden kunt u hier in asielen vinden. Ook zitten er heel veel honden van Engelsen die ivm de creditcrisis genoodzaakt zijn om terug te gaan naar hun eigen land. Het is heel ingewikkeld, een lange en kostbare procedure om honden mee naar Engeland te nemen.
Ik wil graag een zielige hond een kans geven
Dat is heel nobel en heel veel mensen hebben de neiging de zwakste te beschermen. Ook honden die niet zielig zijn maken hier een hele kleine kans bemiddeld te worden. De leukste, gezelligste en prachtigste honden maken door het grote aanbod van honden geen kans op herplaatsing. Zelfs pups maken weinig kans op bemiddeling……Wat let u dus om gewoon een fijne hond uit te zoeken die bij u en uw situatie past. Extreem angstige honden zijn vaak beter af in het asiel, in een kleine vertrouwde omgeving. U dient zich te realiseren dat uw nieuwe hond als het goed is een groot aantal jaren van zijn leven met u zal delen. Het mooiste is wanneer u blij bent met de hond en de hond ook blij met u.
Dat kan niet op korte tijd gerealiseerd worden! Helaas hebben wij niet de illusie op korte termijn de houding van een heel land te kunnen beïnvloeden. Toch zijn er plannen om voorlichtingsboekjes/of dvd's uit te gaan geven en zijn we lesmateriaal aan het maken voor scholen om kinderen bewust te maken dat een dier niet een stuk speelgoed en/of wegwerpartikel is. Natuurlijk betreft het voorlopig kleinschalige projecten. Onze vrijwilligers geven presenties op scholen. We hebben en zijn met een nieuwe presentatie bezig die we gratis aan gaan bieden bij scholen inclusief vragenlijst. Leerkrachten krijgen dan van ons een volledig voorbereidde les aangeboden. De mentaliteit hier in Spanje verandert langzaam. En ook heel veel kinderen zijn zich bewust dat ze op een verantwoordelijke manier met dieren om moeten gaan.
Voorlopig vinden alleen al in de provincie Alicante jaarlijks tienduizenden onschuldige honden van alle leeftijden de dood. Wij willen een aantal van hen graag toch een kans geven op een mandje. Keulen en Aken werden ook niet in één dag gebouwd.
Wij informeren u zo goed mogelijk, dit ondersteunen wij dmv foto’s en video’s. Met name het laatste blijkt een belangrijke bijdrage. Valse honden worden ingeslapen.
Wij gaan hierbij niet over één nacht ijs. De meeste agressieve honden zijn gewoon bang. Eenmaal hun vertrouwen gewonnen , draaien ze hele maal om.
De meest voorkomende ziekte is leishmania Deze kan zonder tussenkomst van een zandvlieg (die alleen voorkomt in warme streken) in Nederland niet overgedragen worden. Laat u niet bang maken door allerlei indianenverhalen. De zandvlieg komt in Nederland niet voor, wel in warme landen waar u bijvoorbeeld op vakantie gaat, daar bent u toch ook niet bang?
Erlichia: komt ook voor dit is een ziekte die overgebracht wordt door een teek en te genezen is met antibiotica.
Hartworm: komt in onze streek eigenlijk niet voor, andere delen van Spanje wel. Natuurlijk weten wij niet of een hond ooit in zijn leven buiten onze regio is geweest en daar een besmetting heeft opgelopen. Hartworm (Filaria) komen wij hier niet tot nauwelijks tegen.
Rabies of hondsdolheid: komt hier ook niet voor bovendien worden alle honden die het land verlaten gevaccineerd. Enige tijd geleden was er sprake van een hond met hondsdolheid in Toledo, deze hond was illegaal meegesmokkeld vanuit Marokko.
MOCHT U NOG MEER ZEKERHEID WILLEN met betrekking tot de gezondheid van één van onze honden waar u uw oog op heeft laten vallen: Die KUNNEN WIJ U DIE GEVEN DOOR MIDDEL VAN ALLE MOGELIJK BEDENKBARE TESTEN. De kosten van de testen die u wenst geven wij aan u door en wij verzoeken u deze vooraf aan ons over te maken. Nadat de testresultaten bekend zijn kunt u beslissen of u wel of niet tot adoptie wilt overgaan. Dierenartskosten hier in Spanje zijn over het algemeen veel lager dan in Nederland, daarom kunnen wij deze testen uit laten voeren tegen gereduceerde tarieven en voor Nederlandse begrippen vaak verrassend laag.
Sommige mensen denken dat de pups die bij ons op de website staan, in Spanje in het asiel geboren werden. Niets is minder waar. Pups worden overal gevonden, vaak in vuilcontainers of in een doosje ergens achtergelaten. Zo’n twee keer per jaar krijgen we in Spanje een grote aanvoer van pups! Pups die klein blijven zijn vaak nog wel te bemiddelen, maar pups van grote rassen is veel moeilijker. Het internationale team van zo’n 32 vrijwilligers van het asiel La Nucia zet zich voor hen in. Veel pups worden door hen in het asiel gesocialiseerd. Regelmatig verblijven pups bij vrijwilligers thuis tot ze volledig gevaccineerd zijn en voldoende afweerstoffen hebben. In de tussentijd staan ze wel op de website aangeboden voor adoptie. Op het moment dat er weer jonger pups in het asiel komen, dan blijven de wat ouderen zitten. Mensen die een pup willen kiezen meestal voor zo jong mogelijke pup.
Pups gaan in de regel op een leeftijd van 3 maanden naar Nederland voordat ze naar hun nieuwe baas of een opvanggezin gaan. Vooraf worden ze door een dierenarts onderzocht. Ze zijn dan diverse keren ontwormd, gevaccineerd, hebben een microchip en een internationaal paspoort.
In tegenstelling tot een groot deel van Spanje, zitten wij hier in een gebied met heel veel toeristen en wonen de mensen vrij dicht op elkaar. De honden die wij binnen krijgen zijn over het algemeen voormalige huis- en of erfhonden en hebben bij een gezin gewoond. Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel. De meeste honden werden als pup dus gewoon gesocialiseerd.Vaak nemen mensen een pup omdat hij zo schattig is en na een paar weken/maanden is de lol eraf en moet hij weg. Mocht een hond erg angstig zijn dan wordt u dat meteen verteld! Pups worden vaak opgevangen bij opvanggezinnen (zowel in Spanje als in Nederland) en daar gesocialiseerd. De pups die wel in het asiel blijven krijgen heel veel aandacht van de vele vrijwilligers die in het asiel zijn.
Heel veel honden van Engelsen komen hier in het asiel terecht omdat ze door de crisis genoodzaakt zijn om terug te gaan en ze de honden moeilijk mee kunnen nemen!! . Maar er komen ook van Nederlanders die bijvoorbeeld komen te overlijden of in het ziekenhuis terecht komen (we hebben hier heel veel gepensioneerden). Iedere hond in het asiel heeft zijn eigen trieste verhaal. Wij merken dat mensen die hier wonen vaak minder binding hebben met hun hond omdat ze ze niet overal mee naartoe kunnen nemen zoals is Nederland. Even wachten in de auto is er ook niet bij want als de zon even schijnt dan stikt de hond in de hete auto. Dus de hond is veel minder onderdeel van het gezin zoals wij in Nederland gewend zijn.
Dat is heel nobel en heel veel mensen hebben de neiging de zwakste te beschermen. Ook honden die niet zielig zijn maken hier een hele kleine kans bemiddeld te worden. De leukste, gezelligste en prachtigste honden maken door het grote aanbod van honden geen kans op herplaatsing. Zelfs pups maken weinig kans op bemiddeling……Wat let u dus om gewoon een fijne hond uit te zoeken die bij u en uw situatie past. Extreem angstige honden zijn vaak beter af in het asiel, in een kleine vertrouwde omgeving.
U dient zich te realiseren dat uw nieuwe hond als het goed is een groot aantal jaren van zijn leven met u zal delen. Het mooiste is wanneer u blij bent met de hond en de hond ook blij met u.
Alle volwassen teefjes in het asiel van La Nucia worden in principe gesteriliseerd. Wettelijk op zijn vroegst 15 dagen nadat de hond binnen is gebracht, omdat altijd de kans bestaat dat de eigenaar zijn hond op komt eisen. Pas na die periode mag de hond geopereerd of bemiddeld worden.
Het is al eens gebeurd dat er een zwangere hond binnen kwam die snel werd gesteriliseerd. Later bleek dat de hond een eigenaar had die bewust de hond had laten dekken. Hij was woedend dat zijn hond een operatie had ondergaan en zijn hond de door hem gewenste pups niet kreeg.
Wij bemiddelen heel vaak honden aan gezinnen die in Nederland geen passende asielhond kunnen vinden en ook geen hond van een (brood) fokker willen. Minder dan 3% van de honden die jaarlijks in Nederland bemiddeld worden komen uit een buitenlands asiel. Het is geen oplossing van het probleem maar voor die dieren de enige uitweg! Van de opbrengst van de adopties worden weer de onkosten (waaronder sterilisaties) voor de andere dieren betaald. Nederlandse asiel mogen eigenlijk heel blij zijn met de stichtingen van buitenlandse honden. Deze nemen in de meeste gevallen herplaatsing van hun hond voor hun rekening en de honden komen dus niet in het asiel terecht.
In Spaanse asielen worden jaarlijks meer dan honderdduizend dieren “ingeslapen” (het ene asiel doet het humaner dan het andere asiel ,ook daar zit enorm veel verschil in ). Hoe minder honden hoe minder onkosten voor het asiel, omdat deze honden geen voeding of medische verzorging meer nodig hebben. Zo denken heel veel asielen maar al te vaak. Bovendien is per asiel heel veel verschil in de methode waarop dieren ingeslapen worden. De goedkoopste manieren zijn meestal de meest wrede voor de dieren. Mensen die zeggen dat Spanje zelf de problemen moeten oplossen realiseren zich niet dat ze dat heel goed kunnen...alleen dat is meestal niet in het belang van de dieren.
Mediterrane ziektes. Dit zijn ziektes die overgebracht kunnen worden door mugjes of teken (meestal in de periodes tussen mei en oktober wanneer het heel warm is).Hierover hebben we verder op onze site onder het tabblad "medisch" informatie. Spaanse honden hebben echter minder vaak erfelijke afwijkingen omdat het vaak mixjes betreft. Bedenk echter dat wanneer u een volwassen Nederlandse hond adopteert, altijd een kans bestaat dat deze hond met zijn vorige baas op vakantie is geweest naar een land waar hij/zij ook een besmetting opgelopen kan hebben. Met andere woorden wanneer u in Nederland een asielhond neemt bestaat ook altijd de kans op mediterrane ziektes. Neemt u een hond van een fokker (zelfs van erkende fokkers) dan is weer verhoogd risico op erfelijke afwijkingen.
Wanneer u doneert via deze ONLINE DONEREN App moeten wij daarover een bepaald percentage afstaan.
Wanneer u rechtstreeks via ons rekeningnummer doneert komt het volledige bedrag op rekening van SPHOEK
NL40 INGB 0005 232838
BIC: ING BNL 2A