SPHOEK team

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwerp: enkele spelletjes tips

 

GESCHIKTE SPELLETJES
Om ongewenst gedrag in goede banen te leiden en de hond geestelijk uitdaging te geven. Ook geschikt om onzekere honden wat zekerder te maken.

Voedsel zoeken
Verstop voer of lekkers op verschillende plekken in huis. Laat de hond in eerste instantie duidelijk zien waar u het voer verstopt en stop het niet te ver weg, zodat de hond snel begrijpt wat de bedoeling is.
Geef het commando ‘ zoek’ en spoor hem aan om het voer te vinden, eventueel door het aan te wijzen/ even te laten zien waar het voer ligt.
Doe dit een paar keer, maar stop vrij snel met het aanwijzen en laat de hond echt zelf zoeken. Gebruik elke keer het commando ‘zoek’. Verstop het lekkers vervolgens als de hond het niet ziet (zet de hond even in een andere ruimte) en stop het steeds verder weg.
Doet de hond helemaal geen moeite om het voer te vinden, haal het dan weer weg en probeer het later gewoon nog eens. Laat u niet verleiden om het voer zelf te pakken en aan de hond te geven; dan zal hij het nooit leren, omdat u het wel voor hem oplost.

Balletje Balletje
Neem drie plastic bloempotjes, zet ze op hun kop op de grond en leg onder 1 van de potjes een voertje. In eerste instantie zo dat de hond ziet onder welk potje het voertje verdwijnt. Laat de hond ondertussen zitten en wachten. Als het voertje onder een potje verstopt is, geeft u de hond vrij en zegt ‘zoek’. Als de hond aan het juiste potje snuffelt, pakt u het voertje en geeft dat als beloning.
Daarna doet u hetzelfde, maar verschuif dan de potjes en verwissel ze van plaats, net zoals bij het ‘balletje balletje’ dat mensen spelen voor geld. Laat de hond uitzoeken onder welk potje het lekkers nu weer ligt door het aan te wijzen met zijn neus of poot bijvoorbeeld. U kunt de hond ook leren om het bloempotje zelf op te pakken.

Dit kunt u een paar keer achter elkaar doen, eventueel met steeds wisselende voertjes om het spannend te houden, maar niet zó lang achter elkaar dat de lol er af raakt. Juist als de hond enthousiast is, is het goed om te stoppen.

Speurspelletje (zonder voer)
Neem vier zakdoeken waarvan u er 2 een tijd (een dag) in uw zak heeft gedragen.
Span een lijntje op ooghoogte van de hond en hang de twee ‘geurloze’ en een van de ‘gedragen’ zakdoeken er aan met bijvoorbeeld een wasknijper. Laat de hond aan de overgebleven zakdoek uit uw broekzak ruiken en wijs hem op het waslijntje. Zeg daarbij ‘zoek’ en spoor de hond aan om aan de opgehangen zakdoeken te ruiken. Daarbij is het de bedoeling dat de hond de zakdoek die het meest naar u ruikt, doordat u hem in uw zak gedragen heeft, ‘aanwijst’.
Als uw hond dit snapt (dat weet u als hij een aantal keren achter elkaar de juiste zakdoek heeft aangewezen), kunt u de zakdoeken ook op de grond onder drie identieke omgedraaide potjes (bloempotje, emmertjes, blikjes) verstoppen en ‘balletje-balletje’ spelen.

Uiteraard kunt u uw hond ook naar zijn favoriete speeltje laten zoeken. Maak het in eerste instantie niet te moeilijk voor de hond; hij moet wel begrijpen wat de bedoeling is. Dus stop het speeltje niet te ver weg en laat de eerste keer ook zien dat u het verstopt. Als hij dat begrijpt kunt u voortaan de hond laten wachten in de gang bijvoorbeeld als u het verstopt en het speeltje later ook wat verder weg stoppen.

Trekspelletjes
Niet voor elke hond geschikt, omdat sommigen hierin een prachtige kans zien om hun baas de baas te zijn of er té opgwonden van raken. Andere (onzekere) honden zijn daarentegen veel te bescheiden om iets vast te willen houden dat u ook vast heeft. Deze laatste honden kunt u het beste eerst de commando’s ‘vast’ of ‘pak’ en ‘los’ leren.

Als u met een zekere of dominante hond trekspelletjes doet, of uw hond wordt er heel erg fel en fanatiek van, hou u dan in ieder geval aan de volgende spelregels:
- u bepaalt wanneer het spel begint
- u bepaalt wanneer het weer stopt
- probeer te voorkomen dat de hond van u wint en het speeltje in zijn bezit heeft (en houdt)
- u bent sowieso de laatste die het speeltje in handen heeft en bergt het demonstratief op wanneer u uitgespeeld bent
- wanneer de hond niet meer in het speeltje maar bijvoorbeeld in uw handen of kleding bijt, staakt u onmiddellijk het spel

Voor onzekere honden kan het juist prima voor hun zelfvertrouwen zijn om regelmatig te winnen. Win zelf echter altijd als laatste, beëindig dan het spel en berg het speeltje op.
Wanneer de hond wint, mag hij zijn ‘prooi’ heel even houden (‘zijn overwinning vieren’), maar neem daarna de controle over het spel weer over.

Leren apporteren
Het is het handigst als uw hond de commando's 'pak' of 'vast' en 'los' al onder de knie heeft, maar niet noodzakelijk.
Hiervoor neemt u iets dat de hond goed vast kan pakken, waar eten in kan dat de hond er zelf niet uit kan krijgen, maar wel goed kan ruiken dat het er in zit. Geschikt is bijvoorbeeld een stevig stuk stof, waar u het lekkers in doet en vervolgens dicht knoopt met een touwtje.
U maakt er ook nog een touwtje aan vast van een paar meter.
Als het lekkers in het voorwerp zit, gooit u het in het zicht van de hond weg en zegt ‘apport’. Maak de hond enthousiast om naar het voorwerp toe te gaan en het vast te pakken. Misschien brengt hij het uit zichzelf naar u toe en dan kunt u het open maken en het lekkers als beloning geven. Zo niet, en pakt de hond het wel op, maar wil hij er mee weglopen, dan kunt u hem een handje helpen om de goede kant uit te komen door zachtjes aan het touwtje te trekken en hond met speeltje ‘binnen te halen’. Maar pas op dat u er geen trekspelletje van maakt. Heeft u hond en voorwerp helemaal bij u gehaald, dan kunt u je de beloning weer uit het voorwerp tevoorschijn halen. Op den duur zal het lange touw er af kunnen en brengt de hond het ook zonder begeleiding van het touw bij u terug, omdat hij weet dat hij dan pas wat lekkers krijgt.
Overigens is dit een prima methode om honden die niet uit zichzelf apporteren te leren om dingen terug te brengen en af te geven (los te laten). Door het op deze manier aan te leren, zullen ze op den duur ook andere voorwerpen terugbrengen, want hij weet maar nooit of er iets lekkers uitkomt. Bovendien is het afgeven van de ‘prooi’ lonend, want wat er uit komt, is véél leuker!

Kunstjes en oefeningen
Bijvoorbeeld poot geven, high-five, omrollen, ‘dood liggen’, rondjes draaien, achteruit lopen, tussen uw benen door lopen, maar ook ‘gewone’ oefeningen als zit, af, blijf enz…

Spelen met ‘voedselobjecten’
Rollen met, kauwen op, of uitlikken van voorwerpen waar voedsel uit te halen valt door de hond, zoals:

Activity Ball: Een plastic bal met 1 of 2, al dan niet in diameter verstelbare, gaten er in waar u het voer van de hond of iets lekkers in kunt doen. De hond zal dan moeten werken om zijn maaltijd of het lekkers te kunnen nuttigen door de bal door de kamer te rollen.

Voedselkubus: Hetzelfde principe als de Activity Ball, maar dan in het vierkant. Dit vergt wat
meer moeite van de hond om het eten of lekkers er uit te krijgen en heeft als voordeel dat hij niet rolt en dus minder snel onder of achter uw meubels terecht komt.

Kong: Een rubber speeltje dat hol is, verkrijgbaar in verschillende maten aangepast aan de grootte van de bek van de hond. Hier kunt u werkelijk van alles in doen, van bevroren yoghurt tot gesmolten kaas. Is vriezer-, magnetron- en afwasmachinebestendig.

Deze speeltjes zijn verkrijgbaar in de meeste dierenwinkels, maar ook op internet is veel informatie te vinden, inclusief verkoopadressen.
Denk er wel aan dat een hond niet direct snapt hoe het werkt. Doe het eerst voor (laat zien dat er eten te halen valt) en begin makkelijk (zorg dat het in eerste instantie makkelijk te pakken te krijgen is).
En natuurlijk kunt u ook kluiven en/ of botten geven waar de hond zich mee kan vermaken.

Houten spelletjes :

http://www.ivaris.nl/

 

http://www.dogweb.nl/gedrag/spel.html

 

 

http://www.dogweb.nl/gedrag/spel.html

 

boekje: samen spelen met je hond, van Nicky Gootjes.

 


 

 

 Stichting SPHOEK

Correspondentie:
Maanvlinderlaan 5

5641 CE EINDHOVEN

Tel. Spanje   00 34 657 891 335

Postgiro 5232838

KvK Alphen aan den Rijn: nr. 27314430

 

ONLINE DONEREN

ANBI Stichting

  info@sphoek.com